Cultuurimpuls: De kracht van kunst in de wijk

De vitaliteit van buurten komt niet uit stenen maar uit mensen. Kunstenaars zijn in staat bewoners te vitaliseren. Kunst in aandachtswijken is geen toetje of tussendoortje in de overgangsfase van de sloop naar nieuwbouw. Het  leidt tot vermogensvorming in de wijk en een hogere vastgoedwaarde van woningen van gemiddeld 1.000 euro per woning per jaar. Een investering in cultuur verdient zichzelf ruimschoots terug. Dat blijkt uit de publicatie ‘De kracht van cultuur. Effectieve cultuurimpulsen in de wijk’ van de Stichting Cultuurimpuls in samenwerking met Nicis Institute.

In 2009 is de Community of Practice Cultuurimpuls (CoP) in het leven geroepen om de effectiviteit van de inzet van cultuur in aandachtswijken te onderzoeken, te meten en te verbeteren. Het CoP is een intensief programma dat 15 kunst- en cultuurprojecten in verschillende krachtwijken in Nederland met elkaar verbindt in een leernetwerk. Sinds begin 2009 ben ik een van de trekkers hiervan.

5e Kwartier, Soepsalon Haarlem

“Fleur Gieben is veelzijdig: ze weet wat kunst, netwerken, stad en mensen voor elkaar kunnen betekenen. Daarom werken wij al jaren samen. Fleur is professioneel en kan praktische verbindingen leggen tussen cultuur en de samenleving. Ze verkeert in vele kringen en beschikt daardoor over een uitstekend netwerk. Tenslotte, ook niet onbelangrijk, het is een plezier om met haar samen te werken.” (Jeroen Saris, De Stad bv)